Uvod

Prije više od 60 milijuna godina područje Podravine i Slavonije prekrivalo je Panonsko more, zahvaljujući čemu je danas ono područje prirodnih ljepota Papuka, Bilogore i Drave. Ono što su nekada bili otoci i morske dubine, danas su Panonske biciklističke staze.

Uživajte vozeći se područjima prirode koja su pod zaštitom UNESCO-a, po brdima Bilogore i Papuka, uz rijeku Dravu, potoke i jezera, a iza sebe ostavite samo tragove guma!

Pred Vama se nalazi karta odabranih biciklističkih staza sa informacijama potrebnim za planiranje vaše biciklističke avanture. Trenutno je 5 staza označeno smjerokaznim znakovima Panonske biciklističke staze, dio je označen znakovima biciklističkih klubova dok su preostale označene plavom biciklističkom signalizacijom.

Informacije

Planirajte svoje biciklističke vožnje putem web portala www.panonske-staze.com gdje ćete pronaći:

 • Pregled staza i njihove opise
 • GPX i KML format saza
 • Turističke informacije
 • Servisne informacije
 • Novosti o biciklizmu
 • Najave biciklističkih događaja

Legenda

Panonske biciklističke staze označene su smjerokaznim znakovima koje označavaju smjer kretanja na svakoj važnoj dionici.

Vrste staza:

 • Cestovna biciklistička staza
 • Brdska biciklistička staza
 • Trekking biciklistička staza

Upute za korištenje

 • Ponesite otpad i uspomene sa sobom
 • Ne uznemirujte životinje i ne oštećujte biljke
 • Ne palite vatru
 • Poštujte druge sudionike u prometu
 • Ostavite samo tragove guma
 • Dijelite svoje doživljaje s drugima
 • Dođite nam opet

Cestovne biciklističke staze

Jelenova staza
Lokacija Jankovac/Park prirode Papuk
Dužina 67 km
Težina Srednja
Ukupno uspona 717 m
Najviša točka 699m
Najniža točka 230m
Podloga rute Asfalt
Vrijeme vožnje 2 – 3 h
Označena Da / oznaka staze 500

 

Jelenova staza započinje u Parku prirode Papuk, na izletištu Jankovac za koje se kaže da je biser slavonskih planina. Jankovac je smješten na 475 m nadmorske visine te predstavlja početnu točku cestovnih i brdsko biciklističkih te planinarskih staza. Vozeći se Jelenovom stazom vozit ćete se zaštićenim područjem jer Park prirode Papuk ima status UNESCO svjetskog geoparka. Na Jankovcu je dostupno parkiralište, planinarski dom sa smještajem i restoranom gdje možete završiti vašu vožnju.

 

Šojkina staza
Lokacija Otrovanec/ Pitomača
Dužina 43 km
Težina Lagana
Ukupno uspona 115 m
Najviša točka 165 m
Najniža točka 115 m
Podloga rute Asfalt
Vrijeme vožnje 2 – 3 h
Označena Da / oznaka staze 400

 

Vozeći se ovim podravskim krajem doživjet ćete ljepotu brežuljaka Bilogore i rijeke Drave koja se nalazi u UNESCO prekograničnom Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav. Vozeći se Bilogorom proći ćete kroz vinogradarski kraj gdje ne smijete odbiti čašu dobrog vina od veselih Podravaca. Prelazak rijeke Drave preko visećeg mosta ili vožnja skelom jedini je način prelaska na poluotok gdje se smjestilo malo izolirano mjesto Križnica te istoimeno izletište za rekreaciju. Na Šojkinoj stazi možete okusiti brojne delicije podravskog kraja u nekom od restorana, što nikako nemojte propustiti. Kod mosta za Križnicu nalazi se biciklističko odmorište te servisna stanica za bicikle.

 

Slatinski krug
Lokacija Slatina
Dužina 38 km
Težina Lagana
Ukupno uspona 30 m
Najviša točka 140 m
Najniža točka 109 m
Podloga rute Asfalt
Vrijeme vožnje 2-3h
Označena Da (plava signalizacija)

 

Ova kružna staza dugačka je 38 km, cijelom dužinom se vozi po asfaltu i nema nikakvih uspona. Biciklistička staza Slatinski krug kreće iz centra Slatine i nastavlja kroz slikovita područja općine Sopje. Provozajte se dugačkim ravnim cestama ove staze i upoznajte Slavoniju iz prve ruke, to jest sa bicikla.

 

Virovitički krug
Lokacija Virovitica
Dužina 32 km
Težina Lagana
Ukupno uspona 32 m
Najviša točka 138 m
Najniža točka 110 m
Podloga rute Asfalt
Vrijeme vožnje 1,5 – 2 h
Označena Da (plava signalizacija)

 

Virovitički krug je 32 km dugačka kružna staza, potpuno je ravna i cijelom dužinom vozi se po asfaltu. Ovo je staza kojom ćete vidjeti najljepše dvorce Virovitičko-podravske županije. Započnite svoju vožnju u Virovitici ispred dvorca Pejačević, a pauzu napravite ispred dvorca Janković u Suhopolju. U oba dvorca pronaći ćete zanimljive sadržaje koji će vam dočarati kako je nekada živjelo plemstvo.

 

Dravska ruta – EuroVelo 13 – zapadni dio
Lokacija Kladare – Terezino Polje
Dužina 43 km
Težina Lagana
Ukupno uspona 0 m
Najviša točka 116 m
Najniža točka 103 m
Podloga rute Asfalt
Vrijeme vožnje 2 – 3 h
Označena Da (plava signalizacija)

 

Duga ravničarska staza vodit će vas slikovitim podravskim krajolikom od iznimnih mjesta kao što je Križnica na zapadu županije sve do graničnog prijelaza za Mađarsku u Terezinom Polju, gdje ova ruta završava. Staza je duga 43 km, a cijelom dužinom se vozi po asfaltu, te nema značajnijih uspona.

 

Brdske biciklističke staze

Dabrova staza
Lokacija Virovitica/ Virovitički ribnjaci
Dužina 36 km
Težina Srednja
Ukupno uspona 393 m
Najviša točka 125 m
Najniža točka 241 m
Podloga rute Zemlja i asfalt
Vrijeme vožnje 3h
Označena Da / oznaka staze 100

 

Na brdsko biciklističkoj Dabrovoj stazi izmjenjuju se srednje zahtjevni usponi te ravnice koji prolaze kroz šumske predjele nedaleko od Virovitice. Početak i završetak staze nalazi se na Virovitičkim ribnjacima gdje se nalazi popularno izletište. Ukoliko budete raspoloženi za još uživanja na biciklu, vožnju možete nastaviti na XC stazi Put šarana.

 

MTB staza Put šarana
Lokacija Virovitica / Virovitički ribnjaci
Dužina 11 km
Težina Srednja
Ukupno uspona 330 m
Najviša točka 221 m
Najniža točka 136 m
Podloga rute Zemlja
Vrijeme vožnje 1 – 1,5 h
Označena Da ( stilizirani prikaz bora na bijeloj podlozi)

 

Nedaleko od Virovitice, u neposrednoj blizini niza od devet Virovitičkih ribnjaka, u gustoj šumi, Biciklistički klub ‘Bor’ izradio je XC stazu Put šarana koju uz bicikliste vole i trkači, planinari ii šetači. Staza je u potpunosti označena te se može voziti u oba smjera, zbog čega imate dojam da vozite dvije različite staze. Karakteriziraju ju izmjene uspona koje ubrzavaju puls, a potom slijede spustovi zbog kojih niti jedan uspon na brdo nije problem. Pogodna je za srednje iskusne bicikliste te one vrlo iskusne koji će najviše uživati pri manevriranju stazom.

Ulaz i izlaz na stazu smješteni su na izletištu Virovitički ribnjaci, gdje se uz parkiralište nalaze stolovi i klupe za odmor nakon vožnje i prostor za roštilj, a prije nego pođete kući zbrojite dojmove uz jezero. Više informacija o stazi i događajima na njoj možete pronaći na putsarana.com.

 

Staza Kune zlatice
Lokacija Slatina
Dužina 24 km
Težina Srednja
Ukupno uspona 377 m
Najviša točka 246 m
Najniža točka 130 m
Podloga rute Zemlja i asfalt
Vrijeme vožnje 1,5h
Označena Da / oznaka staze 200

 

Staza kune zlatice započinje na vidikovcu iznad Slatine te će vam otkriti skrivene šumske puteve, brežuljke i vinograde. Prije nastavka puta prema svom odredištu odmorite se pored jezera Javorica.  Ne propustite razgledati Slatinu i kušati prvi hrvatski pjenušac ‘Slatinski biser’ te ga ponijeti kući kao izvorni suvenir.

 

Vjeveričja staza
Lokacija Orahovica
Dužina 36 km
Težina Teška
Ukupno uspona 717 m
Najviša točka 699m
Najniža točka 230m
Podloga rute Zemlja i asfalt
Vrijeme vožnje 3 – 4 h
Označena Da / oznaka staze 300

 

Podno planine Papuk smjestio se grad Orahovica koji se diči bogatom prirodnom baštinom. Vjeveričja staza započinje na Izletištu ‘Orah’ gdje se nalazi kupalište okruženo ugostiteljskim sadržajima. Papuk je na ovoj stazi pripremio dva zahtjevna uspona, koja će biti izazov i zadovoljstvo spremnim biciklistima. Nakon biciklističke vožnje, slijedeći uređene staze posjetite impresivnu srednjovjekovnu utvrdu Ružica grad te saznajte nešto o njenim brojnim legendama. Nedaleko od jezera nalaze se XC i enduro biciklističke staze za one željne dodatnog adrenalina, koje se preporučuju iskusnim biciklistima.

 

Srednjovjekovnim stazama
Lokacija Orahovica
Dužina 5 km
Težina Srednja
Ukupno uspona 377 m
Najviša točka 352 m
Najniža točka 219 m
Podloga rute Zemlja
Vrijeme vožnje 1 h
Označena Da

 

Srednjovjekovnim stazama je brdsko biciklistička staza o kojoj se brine Biciklistički klub ‘Lood’ iz Orahovice, a koja je idealna za iskusne bicikliste željne adrenalina. Na stazi se nekoliko puta godišnje održavaju biciklističke utrke. Staza prolazi uređenim jednotračnim putevima te manjim dijelom širokim makadamom. Sama staza nalazi se u predivnoj prirodi Papuka, koja je dio UNESCO svjetskog geoparka te prolazi pored Orahovačkog jezera i srednjovjekovne utvrde Ružice grada. Idealna je početna točka za istraživanje okolnih šumskih puteva.

 

Dravska ruta – EuroVelo 13 – istočni dio
Lokacija Terezino Polje – Čađavica
Dužina 67 km
Težina Lagana
Ukupno uspona 10 m
Najviša točka 21 m
Najniža točka 18 m
Podloga rute Zemlja i asfalt
Vrijeme vožnje 3 h
Označena Da (plava signalizacija)

 

Istočni dio Dravske rute, odnosno EuroVelo 13 rute sastavni je dio istoimenih europskih ruta. U cijeloj dužini staze nema značajnijih uspona, no zbog podloge koja je više od 60% zemljana, svrstana je u rute koje se trebaju voziti brdskim ili trekking biciklom. Dravska ruta prolazi riječnim nasipom, kroz UNESCO Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Važna točka na ruti je Informativno-edukativni centar hostel Dravska priča u kojem se obavezno morate zaustaviti.

 

Sjeverni dio rute EuroVelo 13 – dionica Barcs Vejti (Mađarska)

Ruta: Barča (Barcs) – Vejtiba (Vejti)

Dužina: 57,64 km

Poljski put: 20,8 km

Asfalt: 37 km

Karakteristike terena: ravnica

Promet: nema, niska frekvencija

Barč (Barcs) je grad sa 11 tisuća stanovnika, a poznat je po termalnom kupalištu. Ruta nas vodi uz šetnicu obalom rijeke Drave, zatim se nastavlja šumskim putem prema Tomašinu (Drávatamási). To je malo selo na obali Drave u kojem se nalazi edukativni centar Nacionalnog parka Dunav-Drava i luka za riječne brodove. Ruta dalje prolazi kroz mjesta Starin (Drávasztára), Gardonja (Drávagárdony), Dombol (Kastélyosdombó), Potonja (Potony), Novo Selo (Tótújfalu) i Brlobaš (Szentborbás). U Potonju (Potony) se nalazi odmorište. Na obali Drave blizu Brlobaša (Szentborbás) je prenoćiste kojom upravlja Nacionalni park Dunav-Drava. U centru Novog Sela (Tótújfalu) nalazi se znak koji usmjerava na alternativni put po nasipu kroz prekrasnu prirodu prema Martincima (Felsőszentmárton). Martinci (Felsőszentmárton) je selo s većinskim hrvatskim stanovništvom. Zaštitnik sela je Sv. Martin, a selo je dio Europske hodočasničke rute Sv. Martina. U selu se nalazi nekoliko trgovina, gostionica, a odsjesti se može u privatnom smještaju.

Ruta od Martinaca (Felsőszentmárton) se nastavlja asfaltiranim dravskim nasipom prema mjestu Starin (Drávasztára). Južno od nasipa nalaze se Drvljanci (Révfalu), nekoć naseljeno selo u poplavnom području, sad je dio Nacionalnog parka Dunav-Drava. Ljeti ovo mjesto posjećuju umjetnici i šetači, a glavni razlog tomu su ostaci tradicionalne lokalne arhitekture. Starin (Drávasztára) je još jedno selo s većinskim hrvatskim stanovništvom. Na središnjem trgu nalazi se monumentalna neogotička katolička crvka sagrađena 1948. godine. Na obali rijeke Drave nalazi se izletište s malim pristaništem za čamce i sanitarnim čvorom. Grad Šeljin (Sellye) smješten je 7 km sjeverno od Starina (Drávasztára). Ponuda u gradu sastoji se od trgovina, restorana, otvorenog bazena, termalnog kupališta, a tamo se također nalaze banka i željeznička postaja. Glavi spomenik u Šeljinu (Sellye)  je barokni dvorac Drašković s arboretumom. Napuštamo Starin (Drávasztára) poljskim putem na dravskom nasipu prema mjestu Vejtiba (Vejti). Na ruti primjećujemo promatračnice iz perioda hladnog rata i lijepo jezero Vájási. Na tom se području također nalazi i odmorište.

 

Cestovne biciklističke staze

 1. Slatinski krug
 2. Virovitički krug
 3. Od Papuka do obala Drave
 4. Preko Bilogore i Papuka do Voćina
 5. Dravska ruta – EuroVelo 13 – zapadnidio
 6. Šojkina staza
 7. Jelenova staza
 8. EuroVelo 13 – sjeverna ruta (Mađarska)

MTB / brdsko-biciklističke staze

 1. Vjeveričja staza
 2. Staza kune zlatice
 3. Dabrova staza
 4. MTB staza ‘Put šarana’
 5. Srednjovjekovnim stazama

Trekking / kombinirane biciklističke staze

 1. Dravski krug
 2. Od Čačinaca do Jankovca
 3. Podravski krug
 4. Dravska ruta – Eurovelo 13 – istočni dio